0

آشنایی کامل با انواع ارتودنسی نامرئی و مزایا و معایب آنها

ارتودنسی نامرئی
بازدید 95

ارتودنسی نامرئی چیست؟

طبق این سری مطالب از بیوتی سلام ،ارتودنسی نامرئی به عنوان یک روش مدرن در اصلاح و تنظیم دندان‌ها و فک‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد. این روش متمرکز بر استفاده از براکت‌های شفاف و نامرئی به جای براکت‌های فلزی یا کامپوزیتی است. براکت‌های نامرئی به طور معمول به صورت شفاف و مناسب با رنگ دندان‌ها ساخته می‌شوند تا به طور کامل در دهان شما پنهان شوند و قابل مشاهده نباشند. برای استفاده از این روش، دندان‌پزشک یا ارتودنتیست شما با استفاده از تصاویر دهانی و مدل‌های سه بعدی از دهان شما، برنامه‌ای را طراحی می‌کند که شامل مجموعه‌ای از برانکت‌های شفاف و سفت است که به تدریج دندان‌ها را به جایگاه مطلوب منتقل می‌کنند.

مزایای این نوع ارتودنسی شامل پنهان بودن براکت‌ها، راحتی در استفاده و تمیز کردن، قابلیت جابجایی برای خوردن و نوشیدن، و کمتر ایجاد زخم یا احتمالات بروز ترک‌ها در مقایسه با برانکت‌های معمولی است. اما، نحوه استفاده از این روش بستگی به وضعیت دندان‌ها و نیازهای شخصی شما دارد و ممکن است برای همه مناسب نباشد. بهترین راه برای تشخیص و دریافت راهنمایی دقیق از یک دندان‌پزشک یا ارتودنتیست متخصص است.

ارتودنسی نامرئی چیست؟

انواع ارتودنسی نامرئی:

در زیر، چند نمونه از انواع ارتودنسی نامرئی را بررسی می‌کنیم:

  1. Invisalign:

    این سیستم شاید یکی از شناخته‌شده‌ترین و محبوب‌ترین روش‌های ارتودنسی نامرئی باشد. Invisalign از براکت‌های شفافی استفاده می‌کند که به طور دقیق و منظم برای تغییر وضعیت دندان‌ها و جابجایی آنها طراحی می‌شوند. این برنامه‌ها بر اساس مدل‌های سه بعدی از دندان‌ها تهیه می‌شوند و در هر مرحله، براکت‌های جدیدی طراحی می‌شود تا به تدریج دندان‌ها را به موقعیت مطلوب منتقل کند.

  1. Clear Correct:

    این روش مشابه Invisalign است و از براکت‌های شفافی برای اصلاح دندان‌ها استفاده می‌کند. بر اساس نیازهای شخصی، برنامه‌های اختصاصی برای هر بیمار تهیه می‌شود.

  1. LINGO:

    این سیستم از براکت‌های شفاف و نامرئی برای تصحیح دندان‌ها استفاده می‌کند، اما با یک نوع خاص از براکت‌ها که به داخل دندان قرار می‌گیرند.

  1. Eon Aligners:

    این نوع از ارتودنسی نامرئی نیز از براکت‌های شفاف برای تصحیح دندان‌ها استفاده می‌کند و به طور کامل طراحی شده برای تنظیم دندان‌های بیماران.

ارتودنسی نامرئی ثابت

ارتودنسی نامرئی ثابت یا معمولاً معروف به براکت های شفاف ثابت یکی از روش های ارتودنسی است که از برانکت‌های شفاف استفاده می‌کند اما به جای براکت‌های فلزی، براکت‌های شفاف به طور مستقیم بر روی سطح دندان‌ها چسبانده می‌شوند. این براکت‌ها به شکل و رنگ دندان‌ها ساخته می‌شوند تا کمتر دیده شوند و از جلوه بصری مزاحمی جلوگیری کنند.

این نوع از ارتودنسی نامرئی ممکن است از مواد مانند پلاستیک شفاف یا کامپوزیت استفاده کند که با اتصال محکم به سطح دندان‌ها، در طولانی مدت جایگاه خود را حفظ می‌کنند. این براکت‌ها در طول فرآیند اصلاح دندان‌ها می‌توانند به منظور تصحیح تغییرات موقعیتی دندان‌ها به صورت مداوم تغییر کنند.

مزایای ارتودنسی نامرئی ثابت شامل پوشش کمتری از دندان‌ها در مقایسه با براکت‌های فلزی، قابلیت تنظیم دقیق‌تر و مداوم تر تغییرات موقعیتی دندان‌ها، و کمترین احتمال تغییر رنگ یا لکه دیده شدن براکت‌ها است.

ارتودنسی نامرئی متحرک با الاینر های شفاف

ارتودنسی نامرئی متحرک با الاینر های شفاف یک روش اصلاح و بهبود زیبایی دندان‌ و تنظیم فک‌ها با استفاده از براکت‌های شفاف و قابل حرکت (معمولاً به عنوان الاینر معروف است) است. این براکت‌ها به صورت یک سری الاینر شفاف و شکل‌پذیر طراحی می‌شوند که بر اساس مدل‌های سه بعدی دندان‌ها و جوانه‌ها تولید می‌شوند.

مزایای استفاده از الاینرهای شفاف شامل پوشش کمتر دندان‌ها، راحتی در استفاده و تمیز کردن، قابلیت جابجایی برای خوردن و نوشیدن، کمتر ایجاد زخم یا احتمالات بروز ترک‌ها در مقایسه با براکت‌های متحرک سنتی، و داشتن یک برنامه درمانی کاملاً شخصی‌سازی شده برای هر فرد است.

مدت زمان استفاده از الاینر شفاف متحرک

مدت زمانی که برای استفاده از الاینرهای شفاف متحرک در ارتودنسی نامرئی لازم است، بستگی به شرایط دندانی و تنظیمات اولیه دندان‌ها دارد. همچنین، مدت زمان تعیین شده توسط ارتودنتیست با توجه به اهداف درمانی و تغییراتی که باید در دندان‌ها ایجاد شود متغیر است. به طور معمول، مدت زمان استفاده از الاینرهای شفاف ممکن است بین 6 ماه تا 2 سال یا بیشتر نیاز داشته باشد.

هر الاینر شفاف به طور معمول برای مدت زمانی از 1 تا 2 هفته استفاده می‌شود. بعد از اتمام هر الاینر، الاینر بعدی که تغییرات کوچکی در آن ایجاد شده است، جایگزین می‌شود. این فرآیند تکرار می‌شود تا به تدریج دندان‌ها به موقعیت دلخواه برسند.

مدت زمان کلی استفاده از الاینرهای شفاف ممکن است بستگی به پیچیدگی درمانی و تعداد الاینرهای مورد نیاز برای دستیابی به نتایج مطلوب داشته باشد. برای برخی افراد، ممکن است تعداد کمی الاینر کافی باشد، در حالی که برای دیگران ممکن است نیاز به تعداد بیشتری الاینر و زمان بیشتری باشد. همچنین، برای حفظ نتایج، ممکن است پس از اتمام درمان، از رتنرهای نگهدارنده نیز استفاده شود.

 در ادامه درباره ارتودنسی ثابت مطالعه کنید.

مراحل ساخت ارتودنسی نامرئی (الاینر)

مراحل ساخت الاینرهای ارتودنسی نامرئی معمولاً شامل چند مرحله است که شامل مراحل مختلفی می‌شود. این مراحل از مطالعه و تحلیل دقیق دندان‌ها و فک‌ها شروع شده و تا تولید و ارائه الاینرهای شفاف برای بیمار پیش می‌روند. مراحل مهم در ساخت الاینرهای ارتودنسی نامرئی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. برداشتن اطلاعات:

    دندانپزشک یا ارتودنتیست اطلاعات و تصاویر دهانی دقیقی از دندان‌ها، فک‌ها و تراکم فضای بین دندانی برداشته و ثبت می‌کند. این شامل برداشتن اثر از دندان‌ها (به کمک اسکنرهای دیجیتالی)، عکس‌های دهانی و تصاویر رادیوگرافی می‌شود.

  1. مدل‌سازی سه بعدی:

    بر اساس اطلاعات بدست آمده، مدل سه بعدی دندان‌ها و تراکم بین دندانی تهیه می‌شود. این مدل‌ها به کمک نرم‌افزارهای کامپیوتری ایجاد و تنظیم می‌شوند.

  1. طراحی الاینرها:

    با استفاده از مدل سه بعدی، دندانپزشک یا تیم تخصصی طراحی الاینرهای شفاف را برای تنظیم و تصحیح موقعیت دندان‌ها و جوانه‌ها انجام می‌دهند.

  1. تولید الاینرها:

    بعد از طراحی، الاینرها با استفاده از مواد شفاف و شکل‌پذیری تولید می‌شوند. این مرحله شامل استفاده از فناوری‌های مدرنی مانند چاپ سه بعدی و سیستم‌های CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing) می‌باشد.

  1. سفارشی‌سازی و تنظیم:

    الاینرها بر اساس نیازهای خاص هر بیمار و بر اساس مراحل تغییر موقعیتی دندان‌ها طراحی و سفارشی‌سازی می‌شوند. هر الاینر به طور دقیق برای تغییراتی که باید در دندان‌ها ایجاد شود، طراحی می‌شود.

  1. ارائه و پیگیری:

    پس از تولید، الاینرها به بیمار ارائه می‌شوند و دندانپزشک یا ارتودنتیست پس از بررسی‌های لازم، راهنمایی‌های لازم را به بیمار می‌دهد و پیگیری‌های لازم را برای مدت زمان استفاده از الاینرها انجام می‌دهد.

ارائه و پیگیری

توجه داشته باشید که این مراحل به طور کلی هستند و بسته به تکنولوژی و روش‌های استفاده شده توسط هر شرکت یا دندانپزشک ممکن است تغییر کنند.

معایب ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی، مخصوصاً الاینرهای شفاف، با ویژگی‌های مثبت زیادی همراه است اما برخی معایب نیز دارد که باید در نظر گرفته شوند:

۱. نیاز به همکاری بیشتر:

برای موفقیت درمان و بهبود دندان‌ها، بیماران نیاز به همکاری فعال با دندانپزشک خود دارند. این شامل پیگیری دقیق برنامه درمانی، استفاده منظم از الاینرها و پیروی از دستورالعمل‌های ارائه شده توسط دندانپزشک است.

۲. تاثیر بر راه حرکت دهان:

برخی از افراد ممکن است در طولانی مدت از تغییر در راه حرکت دهان یا برخی از تغییرات در گفتار یا حساسیت در دهان خود گزارش دهند. این مسائل ممکن است در اثر استفاده از الاینرها برای برخی از افراد رخ دهد.

۳. نیاز به پاکسازی مناسب:

الاینرها باید به طور منظم تمیز شوند تا از تجمع باکتری و رشد پلاک جلوگیری شود. این نیاز به پاکسازی دقیق و منظم ممکن است برای بعضی افراد کمی زمان‌بر و ناراحت‌کننده باشد.

۴. محدودیت در غذاهای خاص:

برخی از غذاها ممکن است برای افرادی که از الاینر استفاده می‌کنند، مناسب نباشند. این افراد ممکن است بخشی از لذت خوردن بعضی از مواد غذایی را از دست بدهند یا نیاز به خارج کردن الاینر در هنگام غذا خوردن داشته باشند.

۵. قابلیت اشکال در تطبیق با برخی موارد خاص:

برای برخی از موارد دندانی یا جوانه‌ای خاص، ممکن است الاینرها به طور کامل مناسب نباشند و نیاز به روش‌های دیگری از ارتودنسی یا روش‌های جراحی داشته باشند. دیگر مطالب بیوتی سلام را هم مشاهده کنید.

منبع: Healthline

سوالات متداول:

گزارش‌ها نشان می‌دهد که تجربیات دردناک این روش بطور کلی ملایم و موقت هستند. مطالعات  نشان داده ۵۴ درصد از افرادی که از الاینرهای شفاف استفاده کردند، درد ملایم تجربه کردند، در حالی که ۳۵ درصد از آن‌ها دردی احساس نکرده اند. یکی از بزرگترین شکایات افراد استفاده‌کننده از الاینرهای شفاف، عدم راحتی در زمان جویدن بود.

هیچ محدودیت سنی برای ارتودنسی نامرئی وجود ندارد. اگر سن شما سیزده ساله باشد یا سی ساله، هفت ساله یا پنجاه و هفت ساله، می‌توانید با این ارتودنسی زیبایی لبخند و سلامت دندانی خود را بهبود بخشید. دندان‌های ناهماهنگ تأثیر بسزایی بر کیفیت زندگی شما دارند،ممکن است علائم درد و مشکل در جویدن یا صحبت کردن ایجاد کنند و حتی ممکن است بر روی سلامت روانی شما تأثیر بگذارند.

یکی از اصلی‌ترین نقاط ضعف ارتودنسی زیبایی نامرئی این است که قابل جدا شدن است. بنابراین، شما با خطر از دست دادن براکت های خود روبرو می‌شوید. این تنها برای بیمارانی که مسئولیت‌پذیر هستند مناسب است. در بیماران با رفتارهای براکسیسم شدید (کسانی که دندان‌های خود را زیاد به هم می‌زنند)، ممکن است مناسب نباشد.

اینویزالاین نام تجاری یکی از اولین و شاید معروف‌ترین سیستم‌های براکت ترازویی است. از وسایل نگهدارنده‌ای شفاف استفاده می‌کند که می‌توانند زمانی که فرد نیاز به خوردن، مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن دارد، از دهان خارج شوند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *